• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 8 Mars Mar
Lördag Lör 10 Mars Mar
Söndag Sön 11 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Mars Mar
Torsdag Tor 15 Mars Mar
Fredag Fre 16 Mars Mar
Lördag Lör 17 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Fredag Fre 23 Mars Mar
Idag 24 Mars Mar
Söndag Sön 25 Mars Mar

Vägen till Luleå Hockey - Niklas Olausson

10 augusti 2017 15:47
Herr

Efter tre år utomlands så är Niklas Olausson tillbaka i Norrbotten. Den här gången redo att axla manteln som lagkapten i Luleå Hockey.


För tre år sedan lämnade Niklas Olausson Sverige för karriärens första sejour utomlands. Då hade den spelskicklige centern hunnit med fem säsonger i Luleå Hockey där han allt som allt gjorde 191 poäng på 275 matcher. Efter en hel karriär i Sverige var tiden inne för att prova något nytt.
– Vi hade haft fyra framgångsrika år med Luleå Hockey där vi dock fick ett oönskat slut. Jag tror vi förlorade i princip alla matcher efter OS-uppehållet 2014 och åkte ut i kvartsfinal. Jag kände själv att jag inte alls spelade bra förutom en match i slutspelet där jag gjorde fyra poäng.
– Samtidigt så bestämde sig också Jonas Rönnqvist, Bulan och de övriga tränarna att avsluta sin tid i Luleå Hockey och då kändes det som att är det någon gång man ska prova något annat så var det då.

Sagt och gjort, efter några om och men så hamnade Niklas Olausson i Biel och den Schweiziska ligan där han åter fick spela ihop med parhästen Pär Arlbrandt.
– Det var lite tillfälligheter att vi båda hamnade i Biel. Jag skulle först spela med Lev Prag i KHL men laget gick i konkurs så jag hamnade i Schweiz och Pär blev också klar sent så det var kul, säger Olausson som fick uppleva både framgångar och motgångar under sina två säsonger i Schweiz.
– Den första säsongen var vi nederlagstippade men gick till slutspel som åttonde lag och pressade seriesegrarna Zürich i sju matcher. Den andra säsongen hade vi högre förväntningar på oss men slutade sist i ligan. Det lustiga är att jag tycker att det gick ungefär likadant för mig och importspelarna rent hockeymässigt men den ena säsongen vann vi matcher och den andra så förlorade.
– Den Schweiziska ligan är speciell då man bara får ha ett begränsat antal importer i laget. Det finns inte så många inhemska spelare att ta av så det blir lättare att byta ut de utländska spelarna så pressen blir rätt stor på dig som importspelare. Samtidigt ska pressen vara stor på dig när du spelar 20 minuter varje match.

De två åren i Schweiz följdes av ett tredje år utomlands då Niklas Olausson landade i Uleåborg för spel med Kärpät inför säsongen 2016/17. Även den säsongen bjöd på toppar och dalar.
– Jag började säsongen riktigt bra och gjorde en poäng per match i ungefär tjugo matcher, sen blev jag skadad och missade större delen av säsongen och det var minst sagt en annorlunda upplevelse.
– Vi hade höga förväntningar på oss men blev utslagna i play-in och det var turbulent i klubben där jag tror att vi omsatte 39 spelare. Själv satt man skadad på läktaren och kände sig som ett fån då man inte kunde hjälpa laget.

Nu är Niklas Olausson åter tillbaka i Luleå Hockey och som lagkapten och 31 år gammal följer en del ledaransvar i ett relativt ungt Luleå Hockey.
– Jag kommer ihåg när jag själv var en ung spelare och kom till Linköping med Mange Johansson, Tony Mårtensson, Niklas Persson och alla dem där och det är klart att man lär sig saker som hur man förbereder sig och sånt. Samtidigt så handlar det om att lära av varandra. Alla vi har olika erfarenheter vilka vi kan dela med oss av, ung som gammal.
– Jag kan ju sitta här och säga vad som krävs men i slutändan så handlar det om att var och en själv ska göra det och det tycker jag att vi gör. Vi kört stenhårt allihopa oavsett ålder och det är kul att se.

När Niklas Olausson lämnade Luleå Hockey för tre år sedan var han en fullfjädrar SHL-spelare som också tagit klivet in i Tre Kronor. Och med ett OS utan NHL-spelare kommande februari finns det helt klart en morot för de svenska spelare som spelar i SHL och övriga Europa.
– Det är klart man vill vara med i Tre Kronor, inget snack om det. Jag har varit med två gånger om att få lämna VM som sista gubbe och jag ser absolut inte mig själv som en sämre spelare nu jämfört med då. Sen är det så att det är svårt att få en plats i landslaget om du spelar i ett ickefungerande klubblag och det är där man måste börja. Vi måste vara bra här i Luleå Hockey och är vi det så kommer landslagschanserna att dyka upp. Grundförutsättningarna för att lyckas finns helt klart.