En trotjänare går i pension

Publicerad: 2015-06-01

Luleå Hockey-profilen Janne Dannberg går nu i pension efter 30 fina år i föreningens tjänst.

En 30 år lång resa har nått vägs ände då Luleå Hockeys säljchef Janne Dannberg nu går i pension. Men förhållandet med hockeyn i Luleå började redan 1972 då Janne flyttade från Västerås och upp till Norrbotten.
- Jag var ju bilhandlare på den tiden och skaffade säsongskort direkt, laget hette ju IFK Luleå då. Jag tog alltid med mig min fru och våra barn på matcherna och efter ett tag så kallades vi rent av för Familjen Hockey.

Janne byggde snabbt upp ett nätverk bland företagarna i Luleå och snart nådde kontaktnätet in i hockeyföreningens kansli. 1985 klev också Janne Dannberg in i Luleå Hockeys organisation.
- Jag blev tillfrågad en match om jag kunde tänka mig att hjälpa till med Luleå Hockey och sagt och gjort. Jag valdes in i styrelsen och blev ordförande i marknadssektionen där vi var en grupp som jobbade med marknadsfrågorna vid sidan om våra ordinarie jobb. Det var så det fungerade på den tiden. Först 1993 blev jag heltidsanställd av Luleå Hockey.

Under trettio års tid har såklart mycket hunnit hända. Luleå Hockey har gått från en renodlad ideell förening till en idrottsklubb som omsätter 150 miljoner och som i mångt och mycket drivs som ett företag. Men det finns vissa saker som stått oföränderliga under den långa resan.
- Det som har bestått är glöden och passionen som omgärdar den här branschen. Den entusiasm och det engagemang som finns runt en idrottsförening är svårt att hitta på annat håll.
- Sen kan man ju säga att allt annat har ändrats. Förr i tiden så var sponsringen till 90% gåvor och till 10 % marknadsföring. Den massiva exponeringen av Luleå Hockey gör att det idag är mycket mer intressant att med kommersiella syften synas med Luleå Hockey.

Bland alla minnen från dessa 30 år är det framförallt två saker som Janne Dannberg minns.
- Ett minne är ju tyvärr ett väldigt tråkigt minne och det är Hans Norbergs olycka. Det var en tung period som påverkade oss alla men ”Nobbe” och vi lyckades ändå resa oss och han blev ju en väldigt framgångsrik idrottsledare.
- Det andra är när vi tog fram den nya kommersiella profilen med den nya logotypen och matcharrangemanget med björngapet. Vi var en grupp på åtta personer som jobbade under ett år med att ta fram varumärket, matcharrangemanget, jobbade med undersökningar, tittade på hur man kan kommersialisera idrotten och hade kontakt med San José Sharks om deras matcharrangemang. Det var ett helt fantastiskt roligt år där allt arbete verkligen betalade sig.
- Hemmapremiären mot Leksand, 23 september 1994, lanserade vi konceptet och dagen efteråt tror jag att alla marknadschefer, med undantag för en, från de övriga klubbarna ringde oss. Först så gratulerade de oss till vårt lyckade arbete och sen svor de åt oss eftersom vi lagt ribban så högt så vi hade förstört allt de själva jobbat med de senaste åren.

Efter 30 år i Luleå Hockeys tjänst så medger Janne att det kommer kännas konstigt att stå vid sidan om. Kontakten kommer såklart att hållas och han kommer även att följa matcherna men nu från åskådarplatsen. Till syvende och sist är det miljön runt hockeyn som är det som kommer saknas mest.
- Det är nog svårt för personer som inte är i den här miljön att förstå hur beroendeframkallande den är. Dels så jobbar vi med så många olika saker vilket såklart är stimulerande. Sen är det en miljö med speciella människor. Det här är en tävlingsinriktad miljö och rätt många är ganska raka i sin kommunikation.
- Jag brukar säga att de bästa människor man kan anställa är elitidrottare. De blir synade varje träning, varje byte, av sina tränare och sina lagkamrater. Ovanpå det blir de bedömda av 6000 människor på läktarna och tidningarna har åsikter. Det är inte heller så att man lägger sordin på det hela utan man får verkligen höra vad folk tycker och dagen efter ska man prestera igen. En sån utbildning går inte att köpa för pengar och såna människor är magiska för vilken organisation som helst.

Var kommer Luleå Hockey att stå om 30 år då?
- Tittar vi bakåt i tiden så har vi aldrig kvalat och föreningen har gått från ideella till heltidsanställda tjänstemän. Spelarna har gått från att ha deltidsjobb till att vara heltidsproffs.
- Vi har också tagit steget ut i Europa där vi varit dominanta de senaste fyra åren. Jag tror att CHL kommer vara en stor del av Luleå Hockeys framtid.
- Sen tror jag att det framtida Delfinen-området kommer vara en stor del av det lokala näringslivet och det kommer att bli spännande att se hur det utvecklas. Jag är också övertygad om att satsningen på herr-, dam- och ungdomslagen kommer ge framgång.

LHF Kommunikation Markus Tervamäki
Våra huvudsponsorer