Honkas måldubbel gav två poäng
Publicerad: 2023-02-07
SHL
Luleå Hockey tog två viktiga poäng under tisdagen genom att hemmabesegra HV71 i förlängning. Julius Honka blev stor matchhjälte med två fullträffar.

Viktiga poäng stod på spel då HV71, under kvalstrecket och tio poäng bakom Luleå Hockey, gästade Coop Norrbotten. Och det syntes att matchen hade lite extra betydelse i tabellen då det var två lag som spelade på säkerhet i första hand till en början. Halvvägs in i perioden började dock Luleå Hockey skapa mer och mer men när man hade ett långt anfall med bra tryck så kom kallduschen då HV71 kontrade in 0-1 efter tolv spelade minuter.

I den andra perioden fick publiken se ett HV71 spelandes på ledning och det i sin tur gjorde att hemmalaget hade en hel del puckinnehav. Och när Vårat Gäng började skicka puckar mot mål så uppstod det mer och mer oreda hos gästerna och det gav till slut utdelning. 16:35 in i den andra perioden var det kvitterat och detta efter ett långt Luleåanfall som slutade med att Oscar Engsund spelade i sidled till Julius Honka som klippte till direkt och 1-1 var ett faktum. 2-1 kom sedan av bara farten via Joonas Rask som tryckte in ett närskott på passning från Tomi Sallinen, blott 37 sekunder efter kvitteringen.

I den tredje perioden så flyttade HV71 upp ositionerna och spelet blev av mer böljande karaktär men det såg ut som att hemmalaget hade tämligen god kontroll på händelserna. Gästerna fick dock till en kvittering sex minuter från slutet och matchen gick till förlängning. Väl där kom avgörandet till Luleå Hockeys fördel med 2.5 sekunder kvar av övertidsperioden. Jack Connolly vann en offensiv tekning till Julius Honka som fick fri sikt och fullbordades en finsk måltrippel samtidigt som han själv blev tvåmålsskytt. 3-2 till Luleå Hockey alltså som ökar avståndet kvalstrecket med ytterligare en poäng.