Peter Cehlarik Luleå Hockeys yngste målskytt
Publicerad: 2013-02-25

I lördags slogs ett 23 år gammalt rekord. Peter Cehlarik blev nämligen Luleå Hockeys yngste målskytt i Elitserien genom tiderna med sin kvittering till 1-1 i derbyt mot Skellefteå.

När Peter Cehlarik kvitterade till 1-1 i den andra perioden i matchen mot Skellefteå i lördags så gjorde han inte bara sitt första mål i Elitserien utan blev också Luleå Hockeys yngste Elitseriemålskytt genom tiderna.
- Jag visste faktiskt inte om det men det är jättekul. Jag försöker bara göra mitt bästa här och förhoppningsvis kanske göra nåt till mål, säger Peter Cehlarik själv om sitt rekord.

Vid tiden för debutmålet var Peter 17 år och 205 dagar gammal och med det var han fjorton dagar yngre än den förre rekordinnehavaren Mikael Renberg. Renberg som spelade i Piteå säsongen 1989/90 gjorde två matcher för Luleå Hockey i slutet av 1989 och blev också förste sjuttonåring att göra mål i Elitserien för Luleå Hockey. Den 10 december 1989 tog norrbottningarna emot Brynäs IF hemma i Delfinens Ishall och Renberg, då med nummer 34 på tröjan, öppnade målskyttet redan efter 02:25 på passning från Lasse Hurtig i en match som slutade 7-4. Renberg var då 17 år och 219 dagar gammal men det rekordet har alltså nu slagits av Peter Cehlarik.
- Jag är nog lite för ung för att minnas Mikael Renberg men vad jag förstått så var han ju framgångsrik i NHL och det sporrar mig att jobba ännu hårdare, avslutar Cehlarik.

Som kuriosa kan nämnas att Lars-Gunnar Pettersson var 17 år och 184 dagar gammal då han den 9 oktober 1977 gjorde sitt första mål i Groko Hockey-tröjan. Målet var förövrigt Groko/Luleå Hockeys första någonsin i en tävlingsmatch då man besegrade Örnsköldsvik med 5-2 i hemmapremiären. Men det var i Division 1 Norra som var dåtidens näst högsta serie.

LHF Kommunikation Markus Tervamäki