Igår kväll svensk tid så tog en av Norrbottens absolut största ishockeyspelare avsked. Tomas ”Holma” Holmström meddelade nämligen vid en presskonferens i Detroit att det är dags att lägga skridskorna på hyllan.
1027 matcher i NHL, SM-guld, OS-guld och inte minst – fyra Stanley Cup-ringar. Meriterna talar egentligen för sig själv och sällar Tomas Holmström till en av de allra framgångsrikaste spelarna i svensk hockey.
Karriären började hemma i Piteå där Tomas började åka skridskor vid fyra års ålder och seniordebuten gjordes också i Piteå HC i dåtidens Division 1 Norra säsongen 1990/91. Efter tre år på hemmaplan gick flyttlasset några mil norrut till ett storsatsande Bodens IK i Norrettan. Där kom det stora genombrottet 1993/94. Ledda av tränarduon Niklas Wikegård och Ulf Taavola stormade Boden fram via Norrettan och Allsvenskan hela vägen till Kvalserien där man var ett ynka mål från att ta sig hela vägen till Elitserien. Tomas, eller ”Demolition Man” som han kom att kallas av Boden-fansen var en av lagets ledande spelare och slutade tvåa i den interna poängligan bakom Mikael Lindholm som två år senare återförenades med Holmström fast då i Luleå Hockey-tröjan.
Foto: Norrbottens Kuriren
Framgångarna i Allsvenskan väckte också en del intresse hos NHL-scouterna där det till slut blev den svenske scouten Håkan Andersson som rekommenderade Holmström till Detroit Red Wings som tingade honom i den tionde rundan 1994. Ett av många sena draft-val under 90-talet som visade sig bli extremt lyckade för Red Wings.
Samma säsong hade Luleå Hockey åkt på en riktig mina och missat slutspel men nu storsatsade Luleå-laget där Tomas Holmström blev ett av nyförvärven tillsammans med spelare som Jarmo Myllys och Jiri Kucera. I Luleå kom Tomas Holmström att kort och gott kallas för ”Holma” och redan den första säsongen gjorde han ett stort intryck. Holma ingick i en berömd enhet tillsammans med anfallskollegorna Mika Nieminen och Johan Rosén samt backarna Mattias Öhlund och Stefan Jonsson. Med spelskicklige Nieminen som center och Holmström och Rosén som torpeder på kanterna spred konstellationen som kom att kallas ”Halvtonsfemman” skräck hos motståndarna. Under den här tiden myntades också begreppet ”Luleåkvarten” där det blev allmänt vedertaget hos motståndarna att om man skulle ha någon chans till poäng i Delfinen så handlade de första femton minuterna bara om att överleva och släppa in så få mål som möjligt.
Holma gjorde en väl godkänd debutsäsong i Luleå Hockey med fjorton mål och fjorton assist i grundserien och vid det här laget hade han redan finslipat sin roll som targetspelare framför motståndarnas mål – en spelstil som han kom att förädla till perfektion senare i NHL där han anses som ett unikum i spelet framför mål. Under säsongen 1994/95 blev Tomas Holmström en ökänd spelare i Hockey-Sverige. Lika mycket som hans oömma spel uppskattades av lagkamrater och fans så avskyddes den av motståndarna där just slutspelsbataljerna mot Färjestad och Brynäs 1994 kulminerade i att Holma fick ha polisbeskydd när han satt i utvisningsbåset både i Karlstad och Gävle.
Foto: Norrbottens Kuriren
Laget tog sig 1994 till semifinal och säsongen efter – nu med förre lagkamraten Mikael Lindholm i laget – gick man så hela vägen. ”Luleåkvarten” räckte hela vägen till serieseger och Holma själv gjorde tolv mål och tolv assist i grundserien och i slutspelet blev han en av lagets förgrundsfigurer. Matchserierna mot såväl Malmö och Färjestad i kvarts- och semifinal som finalen mot Västra Frölunda blev hårda duster vilket passade Holma utmärkt. Sex mål och två assist blev facit på vägen till SM-guldet och Holmström spelade själv en direkt avgörande roll i guldmatchen i Frölundaborg. Efter tre hypertuffa – ja på gränsen till brutala matcher så kokade till slut sinnet över hos Frölundaspelarna när Tomas stod på sin vanliga position framför Mikael Sandberg i Frölundakassen och göteborgarna drog på sig både en och två utvisningar för mycket. Detta utnyttjade Luleå Hockey – med Holma framför målet – skoningslöst och avgjorde matchen och tog så hem det första SM-guldet i ishockey till Norrbotten.
Framgångarna ledde till en plats i Tre Kronors VM-trupp och det var i en av matcherna mot Ryssland inför VM som Tomas Holmström gick från buse till folkkär då han inför TV-tittarna tog emot kopiösa mängder med stryk framför den ryske målvakten utan att vika en tum.
Foto: Norrbottens Kuriren
Hösten 1996 bar det så av till Nordamerika för spel i NHL med Detroit Red Wings och resten är hockeyhistoria. Det blev totalt femton säsonger i Red Wings för ”Homer” som han kom att kallas där borta och under åren blev Holmström en nyckelspelare i laget som under hans tid vann fyra Stanley Cup tillsammans med backen Nicklas Lidström som avslutade sin ishockeykarriär ifjol. Just duon Lidström-Holmström blev ett beryktat vapen i powerplay med Holmström ständigt framför mål för att skymma målvakten och styra in Lidströms precisa skott. Under åren i NHL kom även Tomas Holmström att få en prestation uppkallad efter sig. Ett ”Tomas Holmström hattrick” innebär att man gjort ett mål, ett assist och fått en utvisning för goaltender interference.
Det blev alltså totalt 1027 matcher i NHL: s grundserie, 180 matcher i Stanley Cup-slutspelet för denne norrbottniske stålman som hör till en av de stora i Red Wings historia. Och trots att han bara spelade tre säsonger i Luleå Hockey, 1994/95, 1995/96 samt lockoutsäsongen 2004/05 så blev ”Holma” en av föreningens populäraste spelare och hör till en av många giganter som spelat i föreningen.
Luleå Hockeys sportchef Lars ”Osten” Bergström tränade Tomas Holmström 1994/95 samt 1995/96 och beskriver Holma såhär:
- Tomas är en jättehärlig, glad och positiv människa och en stor personlighet som jobbade oerhört hårt och hade en härlig inställning. Tomas hade också en fantastisk tävlingsinstinkt och ville verkligen att både laget och han själv skulle lyckas. Han utvecklade också sin profil och sin roll som spelare här i Sverige som han tog med sig vidare i sin karriär och var under många år bäst i världen på det. Det är bara att tacka honom för hans insatser i Luleå Hockey och gratulera till en fantastisk karriär.