Ett hej kan vara livsavgörande!
Publicerad: 2023-11-21
I Luleå Hockey är det viktigt att alla våra spelare och ledare känner sig trygga, välkomna och sedda. Och då är ett enkelt sätt att vi hälsar på varandra när vi ses – oavsett det är på träningar, matcher eller utanför ishockeyn. För alla kan göra skillnad varje dag och ett hej är en enkel start för detta.

Luleå Hockey har ett pågående samarbete med stiftelsen Friends, där de hjälper oss att kartlägga föreningens trygghetsarbete och ger oss kunskap och praktiska verktyg som håller även på lång sikt.

Givetvis ingriper vi när något händer, men vi vill även jobba förebyggande – innan något har hänt. För det är den mest effektiva metoden, att skapa trygghet och visa att alla är lika mycket värda.

Med anledning av detta har Luleå Hockey startat en hej-kampanj – passande nog idag den 21 november på Internationella Hejardagen. Vilket innebär affischering i arenan och diskussioner tillsammans med våra ungdomslag så att de förstår vikten av att vi hälsar på varandra.

Stefan ”Skuggan” Nilsson, General Manager

- Den här kampanjen är ett enkelt sätt för oss alla att bidra till en mer positiv miljö kring hockeyn, där alla skall kunna känna sig välkomna och sedda – oavsett man är spelare, ledare, besökare eller funktionär. Och ett väldigt enkelt sätt är att säga hej när vi träffas i samband med träningar och matcher.

Sara Damberg, grundare av Friends

- Jag gick i en strulig skola och en stökig klass. Men när alla började hacka på mig var det som om allt lugnade ner sig. Jag blev både måltavla och ventil för deras aggressioner och känslor. Alla såg. Alla hörde. Men ingen i klassen vågade säga stopp, sluta, lägg av. Inte heller skolan grep in.

- Ju oftare jag fick höra alla elaka och kränkande ord, desto mer knöt det sig. När jag gick med nedböjt huvud i korridorerna fick jag skit för det – hon kan ju inte ens gå normalt. Fick jag en fråga på lektionen så sprack rösten och gråten var nära.

- Men plötsligt en dag i nian bröts mobbningsspiralen. Inte av någon i min klass. Inte av en lärare, kurator eller annan vuxen. Nej, det var en av skolans mest populära killar som visade empati och mod, såg mig i ögonen och sa hej. Hans lilla hej gav stort eko. Det vände inte över en natt, men oj vilken skillnad det blev. Han hade brutit den stora grymma tystnaden.

- En röst kan göra skillnad. Ett hej kan vara livsavgörande.

Stefan Enbom, VD

- Att hälsa på varandra och att man skall känna sig välkommen när man kommer till Coop Norrbotten Arena gäller inte bara i samband med vår ungdomsverksamhet, utan det gäller för alla våra besökare. För precis som grundaren av Friends sagt: ett hej kan vara livsavgörande.

Vi gör det tillsammans!

Robert Hedlund
Våra huvudsponsorer