Salming Trophy till Nils Lundkvist
Publicerad: 2021-04-06
Nyhet
Nils Lundkvist har av backlegenden Börje Salming, utsetts till 2021 års vinnare av Salming Trophy, den årliga utmärkelsen till SHL:s bästa svenskfödda back i SHL:s grundserie.

Salmings val Nils Lundkvist:
- Jag är oerhört hedrad, att Börje tror på mig är verkligen stort. Jag kan få rysningar när jag ser på video-klipp hur han hyllades med minutlånga stående applåder under Canada Cup 1976. Luleå-backen Nils Lundkvist, 20 år, sammanfattar sina känslor sedan han av backlegenden Börje Salming, utsetts till 2021 års vinnare av Salming Trophy, den årliga utmärkelsen till SHL:s bästa svenskfödda back i SHL:s grundserie.

Priset har delats ut årligen sedan säsongen 2008-2009 av Ishockeyjournalisternas Kamratförening i samarbete med ”BJ”. Förste pristagare var Marcus Ragnarsson, Djurgården. Säsongen 2019-2020 stoppades utdelningen av covid-19.

Nils spelade samtliga 52 matcher, hade över 20 minuter i istid per match och noterades för 32 poäng (14+18) Han är i topp i backarnas poängliga strax bakom Färjestads Jesse Virtanen 37 poäng (8+29).

- Som född i backarnas näste, Piteå, är väl hans framfart på isen inte oväntad, säger Börje. Han påminner om tidigare backgiganter från Piteå med Stefan Persson, fyra Stanley Cup-ringar i spetsen, följd av Lasse Lindgren och Mattias Öhlund, båda med starka meriter från Tre Kronor och NHL.

”Trots sina unga år är Nils redan en komplett spelare, men som kommer att bli ännu bättre. Han flyttar pucken snabbt, har ett giftigt skott i power play. Är effektiv i egen zon. Det går så lätt för Nils – han leker ishockey”.

Så lyder Börjes motivering – en auktoritet i ämnet.

Det är inte förvånande att Nils Lundkvist har valt hockeybanan. Ämnet fanns alltid på menyn hemma vid middagsbordet. Pappa Niclas, i dag sportchef i rivalen Skellefteå AIK var tidigare aktiv som spelare och ledare på olika nivåer i Piteå.

Morbror Jan Sandström, backikon i Luleå, har rekordet för antalet spelade matcher i SHL, hela 1057 matcher, serie och slutspel, under 21 säsonger. Systersonen Nils debuterade för övrigt i oktober 2017, 17 år och tre månader. Morbror Jan var på upploppet i sin karriär, och Nils fanns på isen i Jan Sandströms avskedsmatch, mot Brynäs i mars 2018.

- Ja, det var mäktigt, en upplevelse, minns Nils.
- Som grabb spelade jag också fotboll, men när jag kom in på hockeygymnasiet i Luleå var valet lätt. Jag bestämde mig tidigt för att ge ishockeyn en rejäl chans, jag avslutade aldrig skolan, det kan jag ångra lite i dag, erkänner 2021 års Salming-vinnare.

Hans framtid finns i NHL, redan inför den här säsongen lockades New York Rangers, han valdes i 2018 års draft som 28:e spelare i första rundan.
- Men jag valde att stanna här ytterligare en säsong. För att få erfarenhet, men till hösten hoppas jag få ansluta till Rangers. NHL har hela tiden varit min dröm.

Våren 2021 blir intensiv för Nils, Luleå Hockey är på guldjakt och i bakhuvudet hägrar VM-spel med Tre Kronor i Riga i månadsskiftet maj-juni. Och debuten är redan avklarad, som 19-åring i Beijer Hockey Games i Globen 2020. Drygt 17 minuters speltid tillsammans med CSKA Moskvas Klas Dahlbeck i 2-1 seger mot Tjeckien. Nils fanns också uttagen till årets turnering i Malmö i februari.
- VM är också en dröm som jag har haft . Men konkurrensen är hård, och hur många NHL-spelare och spelare från andra ligor blir tillgängliga? Men vill Johan ha mig i laget kommer jag direkt, säger Nils Lundkvist leende.

Johan är förstås förbundskapten Johan Garpenlöv vars VM-bygge tar form på allvar i mitten av maj. Men först ska Le Mat pokalen, ishockeyns mästartrofé , hem till Luleå , för blott andra gången i SM-historien. Det första historiska guldet 1996 efter bataljen mot Frölunda, 3-1 i matcher.

- Ja, det är på tiden. Vi har haft vår svacka (åtta matcher utan seger i mars), nu kan det bara gå uppåt, avslutar 2021 års Salming-pristagare.

Till karaktären är Nils lättsam, pratar fort och gärna och stämmer inte alls överens med bilden av tystlåtna norrlänningar, snarare tvärtom, han krossar den.

Ishockeyjournalisternas Kamratförening KJELL NILSSON
Våra huvudsponsorer