Luleå Hockey har de senaste fem säsongerna haft förmånen att få fira guld på hemmaplan vid fyra olika tillfällen. Första gången i samband med CHL-finalen 2015 och därefter vid tre tillfällen i SDHL 2016, 2018 och 2019. Alla gånger med efterföljande ceremonier som följt i stort sett samma mönster och som blivit stora framgångar.
Våra supportrar, många med familjer och barn, har efter avslutad ceremoni kunnat komma in på isen för att fira tillsammans med våra spelare. I ett firande som varit fantastiskt när det gäller att bygga varumärket för såväl vår sport som för vår förening och det Svenska Ishockeyförbundet. Att få komma nära sina idoler i ett så stort ögonblick skapar minnen för livet för alla de barn och övriga supportrar som fått möjligheten att göra detta.
Dessa firanden har genomförts när den officiella delen av ceremonin varit avklarad, vilket innebär att både spelare i motståndarlaget och domare redan lämnat isen. Alltså då idrottsarrangemanget varit avslutat. Och ingen har vid dessa firanden eller efter framfört till oss att det skulle vara i strida med några bestämmelser eller lagar.
Vid SM-finalen 2019 planerade vi därför för att genomföra ett eventuellt guldfirande på motsvarande sätt som tidigare. Att fira tillsammans med våra supportrar och deras familjer och barn när motståndare och domare lämnat isen. Något som även denna gång blev en PR-succé för SIF, Luleå Hockey och inte minst för svensk damhockey utifrån de unika minnen och upplevelser som detta skapade.
Överklagan
Luleå Hockeyförening överklagar härmed Tävlingsnämndens beslut i ovanstående ärende med följande motivering:
- Tävlingsnämnden har inte fullt ut beaktat fakta i yttrandet till tävlingsnämnden.
- TN framför att händelsen/genomförandet är i strid med ordningslagen. Har tävlingsnämnden möjlighet att ensidigt avgöra vad som är i strid med gällande lagstiftning? Tävlingsnämnden hävdar även att förseelsen är i strid med andemeningen i Ordningslagen, 5 kap. Luleå Hockeyförening anser att händelsen inte strider mot ovan kommenterad lagstiftning med följande motivering:
- Föreningen anser att idrottsarrangemanget var avslutat när prisceremonin var klar och endast hemmalaget var kvar på isen.
- Föreningen har genomfört motsvarande arrangemang efter avslutat idrottsarrangemang vid flera tidigare finaler utan att SIF har anmält föreningen. Ej heller har några skriftliga varningar tagits emot.
- När idrottsarrangemanget var avslutat genomförde föreningen en ordnad aktivitet mellan föreningens spelare och supportrar. De som gick in på isen var med anledning av detta inte obehöriga. Detta genomfördes utifrån att det inte fanns några risker för deltagarna i idrottsarrangemanget och det uppstod heller inga problem.
- Vår åsikt är att andemeningen i lagstiftningen inte är till för att stoppa ett lag från att fira ett guld tillsammans med sina supportrar efter det att ett idrottsarrangemang är avslutat.
- Föreningens bedömning var att det inte fanns några risker i samband med genomförandet. Det blev en fantastisk aktivitetet där barnfamiljer och supportrar återigen fick chansen att under ordnade former fira ett guld tillsammans.
Med stöd av ovanstående överklagar föreningen Tävlingsnämndens beslut i ärende 88-19/20. Vi anser också att straffavgiften är oskäligt hög för ett arrangemang i SDHL.
Luleå Hockey anser därför att det finns sådana oklarheter i detta ärende att överklagan skall beviljas prövningstillstånd.
Luleå, 2019-05-24