Måndag Mån 29 Mars Mar
Söndag Sön 11 April Apr
Måndag Mån 12 April Apr
Onsdag Ons 14 April Apr
Torsdag Tor 15 April Apr
Lördag Lör 17 April Apr
Måndag Mån 19 April Apr
Tisdag Tis 20 April Apr
Lördag Lör 11 September Sep
Söndag Sön 12 September Sep
Lördag Lör 18 September Sep
Söndag Sön 19 September Sep
Idag 22 September Sep
Lördag Lör 25 September Sep
Söndag Sön 26 September Sep
Torsdag Tor 30 September Sep
Lördag Lör 2 Oktober Okt
Söndag Sön 3 Oktober Okt
Torsdag Tor 7 Oktober Okt
Lördag Lör 9 Oktober Okt
Söndag Sön 10 Oktober Okt
Torsdag Tor 14 Oktober Okt
Lördag Lör 16 Oktober Okt

Vägen till LHF: Ilari Melart

26 juli 2015 14:00

Det är dags att presentera Luleå Hockeys största värvning säsongen 2015/2016. En fysiskt spelande finsk storback. Det här är vägen till Luleå Hockey för Ilari Melart.


– Jag kommer inte ihåg exakt när jag började åka skridskor - men det var i en skridskoskola i Helsingfors och jag borde varit runt fem år. Det första laget jag spelade hockey i dock var faktiskt Malmö IF. Att det blev där berodde på att mina föräldrar hade flyttat till Skåne för att jobba där.

- Redan från första början stod det klart att jag älskade hockey. Jag kommer ihåg att jag var så peppad inför vi skulle spela våra matcher i början, så jag brukade be farsan ta tid för att se hur snabbt jag kunde åka runt rinken under uppvärmningen.

– Förutom hockey så har jag även spelat fotboll, basket och innebandy. På vintrarna när det inte var hockeyträningar så spelade vi ofta utomhus och på sommaren höll man på med allt möjligt. Men från jag var 15 år gammal så har det varit hockey fullt ut.

– När man var yngre spelade man på olika positioner och det var nog inte förrän jag var 18 år gammal som jag spelade en full säsong som back. Så jag har provat allt utom att vara målvakt.

Trots starten i Malmö är det i Helsingfors han spelat sin mesta hockey

– IFK Helsingsfors arena är lite av ett andra hem för mig. Jag spelade huvudsaken av mina ungdomsår där och gjorde även 5 säsonger i A-laget. Så det är nästan halva mitt liv som jag spenderat med IFK Helsingfors.

– Första gången jag insåg att jag var ganska bra på hockey var när jag togs ut till det finska juniorlandslaget. Det var långt ifrån att man skulle kunna vara säker på att hockeyn som ett jobb, men det var en härlig erfarenhet. Det fungerade även som en rejäl motivationshöjare för mig och jag förstod att det kanske skulle vara möjligt att livnära sig på hockeyn längre fram.

– I U18-landslaget hade jag en defensiv roll. Medans jag i U20-landslaget fick ta en större roll och det var en fantastisk erfarenhet. Vi spelade i Ottawa och det var fullpackat med folk på alla matcherna. Lite synd var det bara att vi inte kunde vinna fler matcher än vi gjorde.

– Dessutom har jag fått äran att spela för det finska landslaget. Jag kommer ihåg första gången, vi spelade i Helsingfors. Hela min familj och många av mina vänner var där när vi vann – så det var ett grymt minne.

– Att spela landskamper mot Sverige är riktigt kul. Det brukar bli riktigt täta och fysiska matcher – vilket nästan bara matchas när vi spelar mot ryssarna. Det är en tuff men härlig rivalitet mellan våra länder.

Finsk mästare med mersmak

– Säsongen 2010/2011 blev vi finska mästare och det var en fantastisk upplevelse som jag fortfarande kommer ihåg som det vore igår. Och att få göra något liknande i Luleå till våren vore jättekul.

– Efter några säsonger hemma i Finland fick jag chansen att åka över till Nordamerika för att spela i Columbus organisation. Allt började jättebra på campen inför säsongen, men tyvärr var jag den sista spelaren att skickas ner till AHL inför säsongen.

– Där trivdes jag tyvärr inte speciellt bra, så efter drygt 30 matcher blev det en flytt till KHL istället. Jag fick ett bra erbjudande därifrån och kände att det skulle vara ett bättre läge att få den istid som jag behövde för min fortsatta utveckling.

– Det blev två säsonger i Ryssland och det var lite blandat att spela där. Det är en är en mycket bra liga, men en del av det som de håller på med på och utanför isen kan kännas lite gammeldags emellanåt.

Återförenas med sina landsmän i Luleå Hockey

– Första kontakten med Luleå Hockey kom efter säsongen någon gång runt april / maj. Det kändes som att man ville ha mig mest av de lag som visade intresse. Så valet var ganska lätt efter att jag pratat med några spelare, bland andra Lennart Petrell, som bara hade bra saker att säga om Luleå och Luleå Hockey.

– Och att ha just Petrell och även Rajala som lagkamrater kommande säsong känns jättebra. Lennart är alltid i bra form och vi har spelat ett antal säsonger tillsammans i IFK där han var fansens favorit och en jättebra lagkamrat. Toni spelade i samma lag som jag i Ryssland förra säsongen innan han flyttade till Sverige och det är verkligen en kille som vet hur man gör både mål och poäng!

– När jag var i KHL så hade man knappt någon semester. Så jag började den här säsongen med att resa en del utomlands för att samla mental energi och efter det har jag satt igång med de fysiska förberedelserna för att vara i bästa möjliga form när jag kommer till Luleå.

– För det känns verkligen som att vi har en jättebra säsong framför oss. Laget ser mycket bra ut, jag känner mig redan välkommen och det skall bli jättekul att komma över till Sverige och dra igång säsongen 2015/2016 på allvar.