Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Söndag Sön 21 November Nov
Måndag Mån 22 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Söndag Sön 28 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Idag 4 December Dec
Söndag Sön 5 December Dec
Måndag Mån 6 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 12 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Måndag Mån 27 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan

Vägen till LHF: Craig Schira

4 juli 2015 15:00

26 mars presenterade Luleå Hockey den 27-årige backvärvningen, som förra säsongen fick mest istid av alla spelare i Finland. Det här är vägen till Luleå Hockey för Craig Schira.


– Jag började spela hockey som 5-åring i den lilla staden Spiritwood, Saskatchewan i Kanada. Förmodligen för att min pappa spelade hockey och att jag ville göra precis som han. De starkaste minnena från den första tiden med hockey var alla de kvällar där vi spelade på uterinkarna ända till det blev alldeles för mörkt för att kunna fortsätta.

– Utöver de organiserade träningarna spelade jag så mycket hockey jag bara kunde på egen hand. Dessutom spelade jag baseboll till dess jag var 14 år gammal. Ungefär när jag var 10 år gick jag över från att vara forward till att spela back och några år efter det började jag förstå fullt ut att jag var ganska bra på hockey.

– Drömmen fanns där om att det kanske skulle kunna finnas en framtida hockeykarriär för mig om jag bara fortsatte träna hårt. Och när jag sedan som 14-åring draftades till WHL visste jag att det var professionell hockeyspelare som jag ville bli.

– Att spela i juniorligan var en mycket bra erfarenhet. Att flytta hemifrån i tidig ålder tvingar en att mogna och växa upp snabbt. Det var väldigt lärorikt och jag lärde känna en massa fantastiska människor på vägen – så det är en tid jag alltid kommer att komma ihåg.

Dubbla VM för Kanada som junior

– Det var en grym erfarenhet att få spela VM i både U17 och U18 för Kanada. Vi vann guldet som U17 och som U18 förlorade vi mot Finland i bronsmatchen. Det var en jättestor ära att få spela för sitt land – så det är något som jag aldrig kommer att glömma.

– I dom lagen fanns NHL-stjärnor som Jonathan Toews och John Tavares med och spelade. Det var häftigt att se hur mogen och professionell Toews var redan då och Tavares var bara 15 år när han spelade med oss, så han var yngre än alla andra i turneringen, men det märktes då inte. Det var tydligt att båda dessa spelare skulle spela i NHL.

– Att efter juniortiden ta steget över till AHL var ingen större fara för mig. Allt gick så klart snabbare ute på isen, men jag tycker att det gick snabbt att anpassa sig till det. Jag tillbringade tre säsonger i Binghampton och trivdes bra och hade en del framgångar.

– Våren 2011 kommer jag alltid att minnas. Vi gick in i slutspelet som underdogs och gjorde vad ingen förväntade sig av oss genom att vinna Calder Cup. Vi hade ett antal fantastiska ledare i laget och det var en väldigt lärorik erfarenhet för mig som yngre spelare att få vara med och se vad som krävs för att vinna.

– Min NHL-erfarenhet stannade vid en träningsmatch för Ottawa mot Montreal. Jag fick spela runt 20 minuter och fick spela tillsammans med flera spelare som jag sett upp till – så det var en minnesvärd dag som jag aldrig kommer att glömma.

– 2012 var det lockout i NHL och svårt hitta jobb som hockeyspelare i Nordamerika. Jag hade funderat på Europa ett tag men förstod samtidigt att man inte kände till mig som spelare särskilt väl än. Så jag ville komma till ett ställe där jag skulle kunna spela 25-30 minuter och fortsätta utvecklas och jobba utifrån det.

– Det blev Norge och det var en riktigt bra säsong. Jag bodde precis utanför Oslo i en stad som heter Asker och vi träffade många fantastiska människor och trivdes jättebra.

– Jag tycker om att åka mycket skridskor och har ett bra pass så det hjälpte förmodligen till med att göra övergången till att spela i Europa riktigt smidig.

– Efter året i Norge fick jag chansen med HPK i Finland. Det var jättebra där och vi kommer alltid komma ihåg den tiden. Inte minst för att vår son föddes där.

– Tyvärr lyckades vi inte vinna någon titel på de två säsongerna i Finland. Men för mig personligen gick det väldigt bra och jag känner att jag verkligen utvecklat mitt spel ytterligare.

Schira hade mest istid i hela Liiga den gångna säsongen

– Precis som alla andra hockeyspelare så vill man spela mycket. Tränarna gav mig ett stort förtroende och jag såg till att dra nytta av detta. Och att ha fått chansen att spela så mycket som jag gjorde i Finland är något som jag är väldigt stolt över och som jag tycker att jag förtjänade att göra.

– Det var i januari som Luleå Hockey tog kontakt med mig genom min agent. För att få veta mera om staden och laget så hade jag en massa frågor till min lagkapten Joonas Vihko som bara hade bra saker att säga om både Luleå och Luleå Hockey. Så det känns som ett riktigt bra ställe att få flytta till och spela hockey för.

– Just nu för mig är det förberedelser som gäller för den kommande säsongen. Jag har kört hårt i gymmet och försökt vara på is så mycket som möjligt även under sommaren. Jag längtar redan nu efter att få dra igång säsongen på allvar och förväntar mig att vi skall få en härlig säsong tillsammans där vi går för att vinna mästerskapen i både Sverige och Europa.