Torsdag Tor 7 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Fredag Fre 15 April Apr
Söndag Sön 17 April Apr
Tisdag Tis 19 April Apr
Torsdag Tor 21 April Apr
Lördag Lör 23 April Apr
Lördag Lör 30 April Apr
Måndag Mån 2 Maj Maj
Tisdag Tis 3 Maj Maj
Torsdag Tor 5 Maj Maj
Lördag Lör 7 Maj Maj
Måndag Mån 9 Maj Maj
Torsdag Tor 12 Maj Maj
Fredag Fre 16 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Söndag Sön 25 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Söndag Sön 2 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt

Tacklingar tillåtna även i SDHL och Damettan

20 maj 2022 08:00
Nyhet

Inför kommande säsong kommer det genomföras ett pilotprojekt i svensk hockey där tacklingar kommer vara tillåtna även i SDHL och Damettan – något som våra spelare och ledare är positiva till.


Pilotprojektet kommer att genomföras i SDHL och Damettan under säsongen 2022/2023. Ändringen innebär införande av tacklingar motsvarande tacklingar inom hockeyn på herrsidan. Däremot kommer inte tacklingar på öppen is, så kallade nord-syd-tacklingar att vara tillåtna.

- Vi har tillåtit mer fysiskt spel i SDHL de senaste fyra säsongerna med bra utfall. Att utan fakta på bordet påstå att mer fysiskt spel innebär färre hjärnskakningar är svårt, men nu har vi det underlaget. Det känns otroligt spännande att svensk ishockey kan vara pionjärer i att införa tacklingar inom hockeyn på damsidan, säger Morgan Johansson, projektledare för Projekt Nollvision (läs mer på sdhl.se).

Även från Luleå Hockey/MSSK:s sida är det positiva tongångar kring förändringen.

Mikael Forsberg, tränare/sportchef

- Vi ställer oss positiva till det här pilotprojektet. Hockey är en kampsport och vi tror att det kommer göra det enklare ute på isen för både spelare och domare framöver. Och även om det kommer vara en övergångsperiod som förmodligen kommer att bli svår så vill vi ha det fysiska i vår sport.

- Det är dessutom väldigt bra att de inför den här förändringen även i Damettan där våra damjuniorer spelar, för det gör att de redan i yngre åldrar kommer behöva lära sig att hålla blicken uppe när man transporterar puck och att lära sig ta emot tacklingar, vilket vi tror kommer leda både till skickligare spelare och en minskad mängd skador när man sedan kommer upp i seriesystemet och allt blir så mycket tätare.

Ronja Savolainen

- För egen del så säger jag bara äntligen och det känns som att det här kommer att påverka spelet i SDHL positivt. Tufft spel tillhör damhockeyn och förhoppningsvis kommer publiken tycka om den här förändringen också.

- Utifrån ett fysiskt perspektiv tror jag att den här förändringen kommer att gynna vårat lag. Vi är många som gillar att köra på ordentligt på gymmet och som tycker om att spela hårt. Den stora utmaningen inledningsvis blir nog att domarna kan hålla samma linje och att våra motståndare ser till att vara beredda.