• Huvudsponsorer

Vägen till Luleå Hockey - Viktor Grahn

20 juli 2017 12:00
Herr

Från Piteå till Luleå. Viktor Grahn är ett råämne som både producerats och förädlats i Norrbotten. Nu hoppas den unge backen föra vidare länets hockeytradition.


Backen Viktor Grahn är en av många spännande unga spelare i årets herrlag. Ishockeyn upptäcktes tidigt hemma i Piteå och det var som för många andra brorsan som lockade med till rinken.
– Brorsan spelade ju så jag tror att det var därför som jag också började med ishockey. Man satte väl igång så fort man fick chansen hemma i Storfors IK.
– Idoler på den tiden var Nicklas Lidström och Peter Forsberg men man följde också Tomas Holmström, lite på grund av att han är från Piteå.

Vid sidan om hockeyn spelade Viktor fotboll och när det var dags för TV-puckspel så hade Luleå Hockey redan fått upp ögonen för den unge backen. Då med Stefan ”Skuggan” Nilsson som ansvarig för LHF Unga.
– Skuggan tyckte att jag och Tim Kämpeberg skulle söka till hockeygym vilket vi också gjorde och på den vägen är det. När vi kom in så flyttade vi upp hit, berättar Viktor som fram till hockeygym haft många istimmar med Tims pappa, Peter, som tränare.
– Peter har jag egentligen haft som tränare alla år jag spelade hemma i Piteå. Han har en stor del i att jag är där jag är idag.

Väl på plats i Luleå så fortsatte utvecklingen. Redan andra året som junior blev det spel i J20 SuperElit och ifjol fick han förtroendet som lagkapten för J20-laget, som pricken över i: et blev det också tio matcher för Luleå Hockeys herrlag i SHL. Och en person som Viktor nämner i sin utveckling i Luleå är den förre spelaren Robin Jonsson, idag spelarutvecklare hos LHF Unga.
– Robin har alltid varit där och stöttat och har alltid bra svar på vad man än frågat, oavsett om det gäller på eller utanför isen. Han är otroligt rutinerad och är världens härligaste person.
– Ser man till hockeyn har han många bra tips på hur man löser olika situationer. Det kan vara att man t.ex. hur man löser situationer där motståndarna stressar en och Robins tips fungerar alltid.

För Viktor, och övriga juniorspelare för den delen, väntar nu en tuff utmaning – att befästa sin plats i herrlaget och med det också slutligen etablera sig som en spelare i SHL. I mångt och mycket är det som att börja från ruta ett.
– Det är klart att kraven är betydligt högre på den här nivån och så ska det vara. Det är lite som att börja om från noll igen och det är klart att det är ett stort steg från J20 till SHL. Man försöker göra sitt bästa varje dag för att utvecklas med det.

Och i ett lag med många ärrade och rutinerade spelare finns stora chanser till att se, lära och utvecklas. Både vad gäller ishockey i stort men även ledarskap och lagarbete.
– Vi har många förebilder i laget nu och de kommer hjälpa oss yngre att ta nästa steg. Samtidigt måste vi unga spelare göra vårt bästa och visa att vi vill vara med och kriga om platserna och inte bara delta.
– Lagarbete för mig är att man har roligt tillsammans och strävar efter gemensamma mål. Kravbild är givetvis viktigt och det gäller att man ställer det till varandra på rätt sätt. I ett lag så handlar det om att hjälpa varandra att nå framgång.